4 KOS DALAM BISNES F&B YANG WAJAR DIKETAHUI

Posting ini di kongsi oleh Puan Suzanne yang pernah mengikuti Kelas Coaching tajuk Costing anjuran ABS FOOD



Pembahagian yang ideal dalam perniagaan :

  • Food Cost 30%
  • Labour Cost 30%
  • Fix Cost 20%
  • Variable Cost 10%
  • Profit 10%
  • Total : 100%

Ini yang saya praktikkan selepas sesi pembelajaran dengan puan Reni Bt Rahmat .Tq puan...formula ni banyak membantu....😍😍


Food cost termasuklah bahan mentah yang digunakan dan packaging yang digunakan.
Labour cost termasuklah gaji2 pekerja...komisen2 agent....elaun2 staff....

Fix cost seperti sewa premis...sewa beli mesin...insurans...*apa2 kos yang tetap perlu dibayar setiap bulan.

Variable cost adalah kos2 yang tidak tetap. Utiliti adalah termasuk dalam kos ni. Bil api air..logistik...
Profit...10% itulah keuntungan yang diperolehi pada bulan itu.

Sebelum menguruskan satu perniagaan yang besar. Kena praktikkan perkara ni dari mula berniaga walaupun kita masih dalam proses baru membangun/dalam fasa perniagaan berskala kecil. 

Ini yang Ovenhouz Bites sedang praktikkan. Kadang kala rasa tak nak kira ikut portion ni tau. Tapi formula ni sebenarnya boleh menyelamatkan perniagaan kta. #belajarterimahakikat Trust me! 😅😅😅

No comments:

Powered by Blogger.